Aκτινολογικό
Αγγειοχειρουργικό Kέντρο
Αναίμακτη Aξονική στεφανιογραφία
Αξονικές τομογραφίες
Γαστρεντερολογικό Κέντρο
Γυναικολογικό
Δερματολογικό - Ιατρείο Πλαστικής - Επανορθωτικής   Χειρουργικής & Laser
Διαβητολογικό - Αιματολογικό
Διαιτολογικό - Διατροφολογικό
Ενδοκρινολογικό
Ιατρείο μαστού - Μαστογραφίες
Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών - Χειρουργικό / Νευροχειρουργικό   Ιατρείο
Καρδιολογικό Κέντρο
Μαγνητικές τομογραφίες - Aνοιχτός μαγνητικός τομογράφος
Μικροβιολογικό Εργαστήριο
Νευρολογικό
Ορθοπεδικό - Ρευματολογικό - Τμήμα πελματογραφημάτων
Ουρολογικό Ιατρείο
Οφθαλμολογικό Κέντρο
Παθολογικό
Παιδιατρικό - Παιδοχειρουργικό
Πνευμονολογικό - Έλεγχος αλλεργίας & Αναπνευστικών   παθήσεων - Έλεγχος Αναπνευστικής λειτουργίας στον ύπνο
Τμήμα ελέγχου οστεοπόρωσης
Τμήμα υπερήχων
Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα
Ελληνικά English
Είσοδος Μελών    Αναζήτηση    FAQ     Έντυπα Ενημέρωσης    Κοινωνική ευθύνη    Ιατρικό Λεξικό
           X
ΠΡΟΦΙΛ    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ    ΠΑΡΟΧΕΣ    ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ    ΝΕΑ    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
 
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Η καθημερινότητα και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής συμβάλλουν τόσο στη σωματική, όσο και την ψυχική κούραση του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι όμως και οι αιτίες που μπορούν να «κουράσουν» τη μνήμη. Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνάνε τηλέφωνα, ονόματα, διευθύνσεις ακόμα και το μέρος που έχουν παρκάρει το αυτοκίνητό τους.Τα γεγονότα αυτά της καθημερινής ζωής, όπου η μνήμη παρουσιάζει κάποια ανεπάρκεια, προκαλούν ανησυχίες σε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν όμως, αρκετοί τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας.
Η μνήμη αναφέρεται στις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση, αποθήκευση, διατήρηση και στη συνέχεια να ανακτήσει τις πληροφορίες. Υπάρχουν τρεις βασικές διαδικασίες που εμπλέκονται στη μνήμη: κωδικοποίηση, αποθήκευση, ανάκτηση και χωρίζεται σε βραχύχρονη και μακρόχρονη. Η μνήμη δεν παρουσιάζεται με τον τρόπο που υπάρχει ένα μέρος του ανθρώπινου σώματος, δεν είναι δηλαδή ένα «πράγμα» που μπορείτε να αγγίξτε. Ουσιαστικά είναι μία έννοια που αναφέρεται στη διαδικασία της ανάμνησης.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως ένα γέρικο σκυλί δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Όταν όμως πρόκειται για τον εγκέφαλο, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι αυτή η παλιά παροιμία απλά δεν είναι αλήθεια. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την εκπληκτική ικανότητα να μπορεί να προσαρμοστεί και νʼ αλλάξει ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Με τη σωστή διέγερση ο εγκέφαλος μπορεί να σχηματίσει νέες νευρικές οδούς και να αλλάξει τις υπάρχουσες συνδέσεις.
Μία ισχυρή μνήμη εξαρτάται από την υγεία και τη ζωτικότητα του εγκεφάλου.Για ενδυνάμωση και βελτίωση της μνήμης ασκηθείτε πνευματικά λύνοντας ένα σταυρόλεξο, το οποίο οξύνει αρκετά τη μνήμη, μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα ή παίζοντας παιχνίδια παρατηρητικότητας και μνήμης, ώστε να κινητοποιείται η μνήμη και να είναι σε εγρήγορση. 
Διαβάστε καθημερινά εφημερίδες, περιοδικά ή προτιμήστε κάποιο βιβλίο της αρεσκείας σας. Προσπαθήστε να είναι επαρκής ο ύπνος που κάνετε, 7 με 8 ώρες το βράδυ και 1 ώρα το μεσημέρι κάνουν τη μνήμη σας να δουλεύει ρολόι.
Μία ισορροπημένη διατροφή και ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, φρέσκα λαχανικά και φρούτα,όπως σολομό,τόνο, σαρδέλα, μπρόκολο,μαρούλι,σέλινο, ρόκα, μπανάνα, μάνγκο, καρπούζι,πεπόνι, βερίκοκο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του μυαλού. Σε συνδυασμό με άσκηση, όπως το τζόγκινγκ, για την τόνωση του καρδιαγγειακού και μυϊκού συστήματος και για την καλύτερη λειτουργία της μνήμης. Η σωματική άσκηση αυξάνει το οξυγόνο στον εγκέφαλο και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τυχόν παθήσεις, που οδηγούν σε απώλεια μνήμης, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που είναι χρήσιμες για την προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων.  
Ακούστε κλασσική μουσική μικροί και μεγάλοι, βελτιώνει τη διαύγεια και τη δημιουργικότητα ενώ μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της μελέτης ή της εργασίας.
Γελάστε δυνατά. Το γέλιο σε σχέση με άλλες συναισθηματικές αντιδράσεις κινητοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου.
Οι αιτίες όμως, που αποδυναμώνουν τη μνήμη του ανθρώπου είναι το στρες, το άγχος και η σωματική κούραση, εμποδίζοντας σημαντικά τη συγκέντρωση και την απομνημόνευση. Η έλλειψη ύπνου πολλές φορές, μπορεί να μην προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί όμως να επιβαρύνει τον εγκέφαλο στην απομνημόνευση. 
Το κάπνισμα και ο καφές, μπορούν να διεγείρουν πνευματικά σε μικρές δόσεις αλλά η υπερβολική ποσότητα, μπορεί να μεταβάλλει την απομνημόμευση και να κάνουν τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στο στρες και στο άγχος και να περιορίσει την ικανότητα ώστε να αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες που παίρνει.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση φαρμάκων διαταράσσουν την εγρήγορση του εγκεφάλου και συνεπώς τη συγκράτηση της μνήμης. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που έχουν πει την φράση, «πίνω για να ξεχάσω» και όπως φαίνεται δεν βγήκε τυχαία, μιας και η υπερκατανάλωση αλκοόλ θολώνει τη σκέψη και φέρνει πολλά κενά μνήμης. Η συστηματική χρήση ηρεμιστικών, αναλγητικών,αντιαλλεργικών μπορεί να έχουν ολέθρια δράση για τη μνήμη. Οι ηλικιωμένοι έχουν περισσότερη απώλεια μνήμης από την χρήση πολλών και διαφορετικών φαρμάκων.  
Καθώς μεγαλώνουμε και ο εγκέφαλος έχει «φορτώσει» μνήμες και πληροφορίες, οι συνδέσεις αυτές γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες και φυσικά επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από προβλήματα και σκέψεις. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να κάνετε την καθημερινότητά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ανέμελη και ξεκούραστη σωματικά και πνευματικά.

 
 
EXPRESS SERVICE - COPYRIGHT 2014
Κατασκευή Ιστοσελίδων - Istopolis