Aκτινολογικό
Αγγειοχειρουργικό Kέντρο
Αναίμακτη Aξονική στεφανιογραφία
Αξονικές τομογραφίες
Γαστρεντερολογικό Κέντρο
Γυναικολογικό
Δερματολογικό - Ιατρείο Πλαστικής - Επανορθωτικής   Χειρουργικής & Laser
Διαβητολογικό - Αιματολογικό
Διαιτολογικό - Διατροφολογικό
Ενδοκρινολογικό
Ιατρείο μαστού - Μαστογραφίες
Ιατρείο Πρώτων Βοηθειών - Χειρουργικό / Νευροχειρουργικό   Ιατρείο
Καρδιολογικό Κέντρο
Μαγνητικές τομογραφίες - Aνοιχτός μαγνητικός τομογράφος
Μικροβιολογικό Εργαστήριο
Νευρολογικό
Ορθοπεδικό - Ρευματολογικό - Τμήμα πελματογραφημάτων
Ουρολογικό Ιατρείο
Οφθαλμολογικό Κέντρο
Παθολογικό
Παιδιατρικό - Παιδοχειρουργικό
Πνευμονολογικό - Έλεγχος αλλεργίας & Αναπνευστικών   παθήσεων - Έλεγχος Αναπνευστικής λειτουργίας στον ύπνο
Τμήμα ελέγχου οστεοπόρωσης
Τμήμα υπερήχων
Ωτορινολαρυγγολογικό Τμήμα
Ελληνικά English
Είσοδος Μελών    Αναζήτηση    FAQ     Έντυπα Ενημέρωσης    Κοινωνική ευθύνη    Ιατρικό Λεξικό
           X
ΠΡΟΦΙΛ    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ    ΠΑΡΟΧΕΣ    ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ    ΝΕΑ    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 
 
Κανόνας ABCD για σπίλους
Ο καθένας έχει σημάδια στο δέρμα του. Όσα περισσότερα χρόνια κουβαλάμε στη πλάτη μας τόσα περισσότερα και τα σημάδια στο δέρμα μας. Τα περισσότερα από αυτά τα σημεία είναι καλοήθη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικά σημάδια,  ούτε στο δρόμο για να δημιουργηθούν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ελιών (ο ιατρικός όρος είναι «σπίλος») παραμένουν και δεν μετατρέπονται σε κάτι άλλο. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με σπίλους. Σχεδόν ο καθένας τους αναπτύσσει, αρχής γενομένης από την παιδική ηλικία. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι έχουν περίπου 25 σπίλους.

Κανείς δεν μπορεί να διαγνώσει τον εαυτό του. Αν δείτε ένα σημάδι που μοιάζει σαν να είναι καινούργιο ή ένα σημάδι που να μεγαλώνει πάνω στο δέρμα, αμέσως να το δείξετε σε δερματολόγο. Όταν πρόκειται για κηλίδες στο δέρμα, είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει παρόλο που που τις περισσότερες φορές, δεν είναι ανησυχητικά τα σημάδια μας.

Κάθε μεταβολή-αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό. Ιδιαίτερα σημαντικός για την εξέταση ενός σπίλου,  είναι ο κανόνας ABCD ο οποίος αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του και είναι ο κανόνας που θα μας δείξει με σιγουριά τον δρόμο για τον δερματολόγο μας:
Asymmetry – Ασυμμετρία
Border irregularity – Ακανόνιστα όρια (μη συμμετρικά)
Colour variation – Χρωματική ποικιλία
Diameter over 6 mm – Διάμετρος πάνω από 6 χιλιοστά

Ασυμμετρία

Ένας σπίλος θα μας ανησυχήσει όταν είναι συμμετρικός, συνήθως κυκλικού ή οβάλ σχήματος και παρατηρήσουμε στην πορεία ότι γίνεται ασύμμετρος. Αποκτά δηλαδή, κάποιες  αποφυάδες στη περιφέρεια του. Αυτό δείχνει έναν ιδιαίτερα δυναμικό σπίλο, ο οποίος αλλάζει και είναι το πρώτο «καμπανάκι»  το οποίο μας υποδεικνύει το δερματολόγο μας. 

Ακανόνιστα όρια (μη συμμετρικά)

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα όρια του σπίλου. Αν δούμε ότι τα όρια της ελιάς μας μεγαλώνουν, συνήθως μετά από την έκθεση στον ήλιο την καλοκαιρινή περίοδο  ή από σολάριουμ, τότε και πάλι πρέπει να επισκεφτούμε  το δερματολόγο μας για να την αξιολογήσει.

Χρωματική ποικιλία

Θα μας ανησυχήσει ένας σπίλος όταν προσέξουμε ότι είχε ένα ομοιόμορφο χρώμα και ξαφνικά αυτό αλλοιώνεται. Δηλαδή, ο σπίλος ήταν ομοιόμορφος καφέ και έχει γίνει σε κάποια σημεία έντονα σκούρος , παίρνοντας  ένα χρώμα προς το μαύρο. Αυτό είναι ένα στοιχείο έντονης παραγωγής μελανίνης στο συγκεκριμένο σημείο και μπορεί πάλι να είναι ανησυχητικό. Άξιο προσοχής όμως, είναι όταν ένας σπίλος όχι μόνο σε περίπτωση που γίνεται σκουρότερος, αλλά και όταν γίνεται ιδιαίτερα ασύμμετρος στο χρώμα του. Οπότε σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε  αλλαγή  χρώματος του σπίλου οφείλει  να μας προβληματίσει και να μας κάνει να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό δερματολόγο. 

Διάμετρος

Το τελευταίο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε, είναι η διάμετρος του σπίλου. Συνήθως  μας προβληματίζουν και έχουν ιδιαίτερο κίνδυν,  όσοι  είναι μεγαλύτεροι των 6 χιλιοστών.
Ιδιαίτερη βάση δίνουμε στα 3 πρώτα στοιχεία του κανόνα. Σε περίπτωση που εντοπίσουμε κάποιο από τα 4 στοιχεία τότε απευθυνόμαστε στον δερματολόγο μας. 

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

Ο σπίλος να εκκρίνει υγρό ή να ματώνει
Να προκαλεί φαγούρα, να είναι άμορφος, σκληρός, πρησμένος ή να πονάει
Ένας νέος σπίλος σε καθαρό δέρμα

Πρέπει τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας. Ο δερματολόγος θα μας αξιολογήσει τον σπίλο και θα κρίνει αν μετέπειτα χρειαστεί αντιμετώπιση και ποια θα είναι αυτή. Αν είναι χειρουργική ή όχι και αν χρειάζεται παρακολούθηση.  Μην ξεχνάτε την χρήση αντηλιακού, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, με μεγάλο δείκτη προστασίας. 
 
EXPRESS SERVICE - COPYRIGHT 2014
Κατασκευή Ιστοσελίδων - Istopolis